Për sa kohë mund të qëndrojë një person pa gjumë?

Gjumi është shumë i rëndësishëm për këdo për t’u rikuperuar nga lodha dhe për të plotësuar nevojat e tjera fizike.

Koha që një person mund të qëndrojë pa gjumë varion në varësi të faktorëve të ndryshëm si moshë, gjendje shëndetësore, stresi dhe ndikimi i drogave ose substancave të tjera.

Megjithatë, disa studime kanë treguar se një person i shëndetshëm mund të mbijetojë pa gjumë për rreth 11-14 ditë në raste emergjente të caktuara, si në raste të humbjes së orëve në një zonë të izoluar apo në disa lloje të kushteve të tjera.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se qëndrimi pa gjumë për një kohë të gjatë mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin e një personi, si dobësimi i imunitetit, rënia e performancës mendore dhe fizike, përkeqësimi i qarkullimit të gjakut, çrregullime të gjumit, si dhe rreziku i zhvillimit të sëmundjeve të ndryshme.

Prandaj, mjekët rekomandojnë që një person të flejë 7-8 orë në ditë për të mbajtur trupin dhe mendjen të shëndetshme dhe të freskët, dhe të shmangë qëndrimin pa gjumë për një kohë të gjatë në raste të zakonshme.